
Danske Prædikener Genfortalt
Prædikengenren er en anvendelsens genre, og uden sammenligning den mest anvendte i dansk litteratur. Genren er både mundtlig og skriftlig. Podcastserien imødegår dette særkende ved at udarbejde mundtlige udlægninger af skriftlige kilder. Hver episode indeholder en samtale mellem en vært og en mikrofonholder, som præsenterer en prædikant og udlægger en udvalgt historisk prædiken.
Danske Prædikener Genfortalt (www.danskepraedikenergenfortalt.dk) er et selvinitieret og ufinansieret projekt med fokus på historiske prædikener og forskningsformidling. Projektet samarbejder med Danske Talers prædikenprojekt og Københavns Universitet, hvor jeg i 2025 er tilknyttet som gæsteforsker.
Projektet beror på indsigter fra forskere og praktiske hermeneutikere, som indvilliger i at udlægge prædikener. For formålet er at lade de gamle tekster komme til orde i genfortællinger. Samtalerne og genfortællingerne udkommer som podcasts, både her på siden og i gængse podcast-apps.
Optagelserne godkendes af de medvirkende, inden de offentliggøres. De korte musiksekvenser i optagelserne er indspillet og redigeret af Henrik David Mikkelsen.
Billedet, som ses på podcastserien, stammer fra den svenske kunstner Lenke Rothmans (1929-2008) skitsebog fra 1963.
Bag podcasten står jeg, Kristian Mejrup. Jeg er sognepræst i Thomas Kingo Kirke i Odense og kirkehistoriker. Har du spørgsmål eller kommentarer til projektet, er du velkommen til at kontakte mig.
Danske Prædikener Genfortalt
H.L. Martensens om fristelserne i ørkenen. 1sif, 1trk
Hans Lassen Martensen (1808-84) blev i 1845 hofprædikant ved Slotskirken i København. Martensen er tidens store intellektuelle, der nu også tager hul på en karriere som prædikant. Et godt eksempel på, hvordan han går til teksten, finder vi i hans prædiken til 1. søndag i fasten. Denne prædiken, der er optaget i hans postille, stammer fra den femte samling med prædikener af den dengang nybagte biskop. Tonny Aagaard Olesen og Kristian Mejrup udlægger prædikenen, som både er kontemplativ og mefistofelisk.